27 d’octubre 2015

Mitjans de "contrainformació" futbolística

De la mateixa manera que tenim mitjans de contrainformació que ens informen de fets que no apareixen als mitjans comercials o en donen una visió diferent, al futbol ocorre el mateix. Disposem d'una sèrie de mitjans que informen del dia a dia futbolístic des d'un punt de vista alternatiu o que aporten informació històrica que mai coneixeríem pels mitjans comercials. Pàgines web i revistes que informen de partits i de clubs i aficions de 1a divisió o de 1a regional sense distinció. Perquè el futbol no és només el que ens volen vendre alguns, sovint publicitat amb finalitat consumista perquè els de sempre n'obtinguen els beneficis. Potser la revista Panenka és la més coneguda, la podem trobar en format físic a diverses llibreries o quioscos de tot l'Estat. Segueix l'exemple de revistes europees similars com ara So Foot o 11 Freunde, i els seus redactors escriuen els seus articles amb una llengua que fuig dels formalismes que esperem quan llegim qualsevol mitjà. Compta amb un monogràfic extens que enganxa des de la primera pàgina i històries i reportatges amb curiositats del món de la pilota.
(Imatge: www.panenka.org)

Un apartat especial mereix Wanderers – El fútbol del pueblo, espai que se centra en el futbol popular, és a dir, els clubs que són propietat dels dels socis. Totes les notícies del futbol no mercantilitzat en aquesta pàgina que compta amb un programa de ràdio propi. Un micròfon per a aquells que s'oposen al futbol modern.
Capçalera del web de Wanderers (Imatge: www.wanderers.com)

La revista LBI Magazine ens aporta una gran quantitat d'informació sobre penyes i aficions antifeixistes. Les sigles corresponen a La Banda Izquierda, tota una declaració d'intencions. Cada número porta un fragment traduït del llibre en anglés Bloody Casuals: Diary of a Football Hooligan, de Jay Allan. Les fotografies a tot color que inclou són dignes del túnel de vestidors d'un equip de Champions League.
Promoció del número 3 de LBI Magazine. (Imatge: lbimagazine.wordpress.com)

L'Orsai és un fanzine en català que va traure el seu primer número l'any 2014.
Portada del número 1 de l'Orsai (Imatge: @orsaifanzine)

La pàgina web Underground Football (en castellà) també fuig de les cròniques dels diaris que pertanyen a una gran corporació i n'elaboren les seues pròpies així com històries que mai no veurem als programes de la televisió pública. Hi trobem històries futbolístiques de qualsevol racó de món.
Imatge: www.undergroundfootball.com

També hem de destacar la tasca de gent com el Carles Viñas gràcies a qui coneixem gran part de la història ultra al nostre país. Autor de llibres com ara El mundo ultra o Tolerància zero, ha col·laborat (i col·labora) en un gran nombre de publicacions relacionades amb el futbol sempre des d'un punt de vista alternatiu.  
Queda clar que el nostre benvolgut esport necessita de mitjans de comunicació propis ja que els que estan "contaminats" no ens aporten tota la informació que voldríem o que simplement, com a amants del futbol, necessitem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada