03 de novembre 2015

Ressenya llibre "Fútbol popular, xerecismo en estado puro"

Portada del llibre de Javier Gómez Vallecillo (Imatge: Wanderers- El fútbol del pueblo)

Ressenya confeccionada pels companys de Wanderers - El fútbol del pueblo

Javier Gómez Vallecillo presenta una obra innovadora, on aborda un tema de gran importància en el desenvolupament organitzatiu del futbol en general i relativament nou. Amb aquesta obra, es pretén donar una visió més social i col·lectiva de la participació ciutadana, en forma d'afició organitzada, front a la desaparició de molts clubs de futbol, dels anomenats històrics, els quals, per vicissituds econòmiques, de gestió o apropiació unipersonal, han contaminat el pacífic gaudi d'aquesta pràctica esportiva universal.

L'obra presenta un índex diferenciat en dos grans blocs. Al primer, l'autor fa un estudi de l'associacionisme esportiu com a alternativa a la indústria futbolística. Per a això, s'endinsa en consideracions generals sobre temes com ara l'associacionisme esportiu, la problemàtica de la professionalització de l'activitat futbolística i la necessitat d'introduir el debat ètic en la gestió esportiva com el millor camí cap a la governança correcta del futbol.
Mentre que la segona, la dedica a exposar amb molt de detall, el resultat de la gestió de la primera temporada del Xerez Deportivo Fútbol Club des del punt de vista esportiu, el desenvolupament de la seua àrea social, l'activitat desplegada pel Defensor del Socio i la implantació de la seua escola esportiva i el campus d'estiu. Amb això, l'autor pretén explicar un club esportiu de govern i propietat popular, que va nàixer amb el lema "Nacidos de una misma pasión", per ciutadans i ciutadanes de Jerez de totes les edats. Els mateixos que, espotàniament, es van reunir en una assemblea popular, l'estiu de 2013, a la recerca del sentiment xerecista més pur.

‭Així, es rebel·laran contra circumstàncies adverses respecte del seu club "de tota la vida", portat a la fallida culpable i a la dissolució, i donaren forma a una reivindicació cívica i esportiva, ordenada i coherent, de què se'n parlarà molt de temps en la història del futbol espanyol. El nou club és fruit d'un sentiment col·lectiu, d'un afany comú de l'afició futbolística xerezana, per a autodotar-se d'un club esportiu capaç d'enarborar la seua causa identitària amb claredat, base històrica que data de 1911 i expectatives de futur. Que servisca de referència que el seu primer any d'existència, tamporada 2013/2014, va participar a la categoria més baixa del futbol espanyol (4a andalusa) i va assolir l'admirable xifra de 6.000 socis.

És per això que aquest treball arreplega els plantejaments més elementals d'allò que s'anomena futbol popular. On, segons l'autor, és necessari valorar l'esforç dels pobles per a superar-se, del treball desinteressat dels seus dirigents. Com també donar-lo a conéixer i aprendre'n constantment d'errades comeses. L'obra és realment la història d'un "alçament esportiu" contra els efectes nocius perniciosos de la industrialització i deshumanització del futbol, perquè com sosté l'autor, "la regeneració esportiva és també regeneració social, i els valors de l'esport, són absolutament valors humans, socials i cívics. En ells queda reflectit el vertader esperit d'una societat".
 ‭ 
‭De tot això, l'autor en pretén donar puntual compte a la seua obra FUTBOL POPULAR, xerecismo en estado puro, d'una manera molt encertada, segons el nostre parer, ja que entenem que es tracta d'una exposició molt oportuna en el temps i convenient del tot en la denúncia per reclamar un esport més participatiu, social i ètic. És la primera obra del seu gènere, i de moltes més que n'hauran de venir, com així adivinem, perquè el futbol popular es presenta com a sèria alternativa a l'actual situació que viu el futbol de masses.

Agraïm als companys de Wanderers - El fútbol del pueblo el permís per a publicar aquesta ressenya redactada originalment per ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada