17 de febrer 2016

El CE Despertaferro, esport i compromís social des de Reus

El Club Esportiu Despertaferro naix al si del Casal Despertaferro de Reus (el Baix Camp). Un casal on l'activitat esportiva sempre ha estat molt present, no debades ostenten el rècord d'autocars llogats per a un dels partits de la selecció catalana de futbol, amb 11 autobusos en total.
El club forma part del teixit associatiu de la ciutat, ja que un dels objectius és fomentar el sentiment de grup i cooperació front a l'individualisme i competitivitat que impera a la nostra societat. El seu vessant social es veu reflectit amb les accions per a la integració de nouvinguts/des o d'oferir l'oportunitat de practicar esport a gent que no disposa de molts recursos. A més, hi ha una ideologia clara de construcció d'una societat multicultural on no hi haja discriminacions per sexe, raça, opció sexual o procedència. Això s'ha materialitzat en actes com ara un torneig per a la integració amb equips marroquins i senegalesos o l'enviament de material del club a Gàmbia per a potenciar l'esport al país africà.
Imatge de capçalera del Facebook del Casal Despertaferro
Actualment al club hi ha vora 350 socis i sòcies que promouen tot tipus d'activitats: des de calçotades a campionats de PSP, botifarra o futbolí o la participació a les barraques de festa major. També van organitzar un torneig d'homenatge al radiofonista Agustí Escola o partits d'agermanament contra gent de Sant Martí de Tous o de l'Ateneu Igualadí. Sense oblidar el concert d'Els Pets amb motiu de la celebració del 5é aniversari.
Cartell commemoratiu del 5é aniversari del Despertaferro
Si anem al plànol estrictament esportiu, hem de dir que aquest club reusenc actualment compta amb sis seccions (futbol, futbol sala masculí i femení, futbol 7, bàsquet, tennis taula i bitlles) per les quals han passat més de 400 persones si comptem també les d'handbol i futbol sala base (hui dia inactives). Un fet que cal destacar és la creació de l'equip de futbol sala femení quan a Reus no n'hi havia cap. Totes les seccions participen a lligues federades. Ens trobem davant una organització horitzontal ja que cada jugador paga la seua fitxa per a jugar, cosa que atorga a tothom els mateixos drets i deures.
Escut del CE Despertaferro
La secció de futbol estigué activa des de la temporada 2000/2001 fins a la 2010/2011, és a dir, més de 10 anys de futbol al Despertaferro. L'equip començà al grup 24 de la 3a catalana i el primer any malgrat acabar tercer per la cua i no últim, fou l'equip més golejat de la categoria.
Fins a la temporada 2006/2007 continuà a la 3a catalana, d'entre aquestes temporades cal destacar-ne la 2004/2005 en què quedà campió d'hivern i finalitzà el campionat en una meritòria quarta posició. L'any 2007 fou el de l'ascens a 2a catalana després d'haver fet una temporada brillant amb només tres partits perduts.
Foto d'equip del CE Despertaferro al terreny de joc (Imatge: Blog Casal Despertaferro)
A partir d'ací, i ja fins a la temporada 2010/2011 el quadre reusenc disputà els seus partits al grup 2 de la 2a catalana. Els dos primers anys a la nova categoria van ser bastant bons: el primer acabà a les posicions "tranquil·les" de mitja taula. I el segon, després d'haver sigut subcampions d'hivern, a la cinquena. Les dues últimes temporades de l'equip en actiu, en què ja es notava la manca de relleu generacional, no van ser tan exitoses. El curs 2009/2010 es va poder mantenir la categoria en quedar sisens per la cua, però la temporada 2010/2011, amb un cansament notori, l'equip consumà el descens (segons per la cua) i es va decidir no tornar a inscriure's a la lliga.

Informació i imatges proporcionades per un membre del Casal Despertaferro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada