03 de febrer 2016

Red Star FC i Ménilmontant FC 1871. París no és només del PSG.

A tot arreu és conegut el Paris Saint-Germain. Gràcies a fortes injeccions econòmiques ha construït un equip amb jugadors internacionals alguns dels quals han guanyat importants premis individuals a nivell europeu. El PSG és un dels "forts" a la Champions League i ha conquistat les tres últimes edicions de la Ligue 1 de manera consecutiva.
El PSG celebra el tercer títol de lliga consecutiu. (Imatge: Wikipedia. CC BY-SA 4.0)
No oblidem que el mateix Ronaldinho, abans d'arribar al FC Barcelona, va jugar durant dues temporades al Parc dels Prínceps.
Però lluny de ser un club amb una història centenària, ens trobem amb que la seua creació és més recent del que podíem pensar en un primer moment. L'any 1970, fruit de la fusió entre dos clubs diferents (el Paris FC i l'Stade Saint-germanois) naixia el club que hui dia coneixem com a Paris Saint-Germain.

Red Star FC
Escut del Red Star (Imatge: @RedStarFC)
En canvi, trobem un club creat l'any 1897, molt arrelat a les classes populars parisenques i que la propera temporada podria ascendir a la Ligue 1. Es tracta del Red Star FC.
Per aquest club també han passat jugadors coneguts a la nostra lliga com ara l'exblaugrana Alexander Song (ara al West Ham United) o l'exmadridista Lass Diarra (ara a l'Olympique de Marsella).

L'equip actualment està establert a Saint-Ouen, municipi limítrof amb París, però originàriament no va ser així i aquestes últimes temporades a la Ligue 2 hem pogut viure el derbi amb el Paris FC.
El nom del seu estadi (Stade Bauer) és en honor al doctor Bauer (qui també dóna nom al carrer que porta a l'estadi), un dels lluitadors de la Resistència francesa contra l'ocupació nazi, afusellat l'any 1942. El doctor Bauer no és l'únic membre de la Résistance present al club, Rino della Negra, assassinat en 1944, és tot un símbol entre l'afició del club a què arribà amb 19 anys.

Cal dir que des de l'any passat l'equip no pot jugar al seu estadi per no estar "adequat a la normativa". Ara els seus partits com a local els disputa a l'estadi Pierre Brisson, a Beauvais.
La reivindicativa afició del Red Star acomiadava així l'últim partit a l'històric estadi.



Ménilmontant FC 1871, futbol popular a París
Escut del Ménilmontant FC 1871 (Imatge: Facebook MFC)
Fa vora un parell d'anys que es creà el Ménilmontant FC 1871. Un grapat de joves de la Ville Lumière va decidir fundar aquest club de futbol el nom del qual es compon, d'una banda, d'un dels barris populars parisencs i de l'altra, de la data de la Comuna de París.
Ménilmontant és un barri popular i multicultural que ha resistit a la gentrificació malgrat les temptatives per part de l'ajuntament. No tots els membres provenen d'aquest barri, però s'hi reuneixen en el marc de les lluiten que s'hi duen a terme.

Aquest club que es va crear des de zero està basat en l'autogestió i tothom hi té veu i vot ja siga jugador o seguidor/a.
Quant al vessant estrictament esportiu, l'equip juga al campionat de districte Seine Saint-Denis, concretament al grup B de la divisió 4E. Durant tota la temporada s'han situat a les primeres posicions de la classificació.
Un nombrós grup d'aficionats i aficionades pobla cada quinze dies el Parc des Sports Interdépartemental o es desplaça allà on jugue l'equip per tal de donar-li suport.
Els jugadors i aficionats/des junts darrere de les pancartes (Imatge: Facebook MFC)
El club es defineix obertament com a antifeixista, antiracista i antihomòfob. El seu compromís social també el podem comprovar amb les pancartes que pengen durant els partits ja siga en defensa dels refugiats, contra el futbol negoci que pregona la FIFA o amb les banderes de l'arc de sant Martí en referència a la lluita contra l'homofòbia.
El nom de Clément Méric sempre està present. En més d'una ocasió, el jove antifeixista assassinat a París l'any 2013 ha estat homenatjat per part de l'afició. També han mostrat la seua solidaritat amb el vallecà Alfon.
A més, van eixir en defensa de l'Emmanuel, un dels seu jugadors, quan va ser jutjat perquè es troba en situació "irregular".
Pancarta de rebuig a la FIFA i al futbol modern (Imatge: Facebook MFC)
En finalitzar la temporada veurem els resultats de l'evolució d'aquests equips!

·Article de Carles Viñas on parla del Red Star FC (Fot-li Pou. 11-12-2014).
·Article de Ramon Usall on parla de Rino della Negra (L'Esportiu de Catalunya. 28-2-2012).

Enllaç vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=oCVhu-lyLDE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada