03 de maig 2017

Ressenya llibre "Sankt Pauli. Un altre futbol és possible"

Bandera amb la calavera i els ossos. (Imatge VEO15. Wikipedia.org. CC BY-SA 4.0)

Sankt Pauli. Un altre futbol és possible
, no és un llibre clàssic de futbol, és un recorregut per tota la història d’un barri, d’un barri obrer que molts coneixem gràcies al futbol. 
D’una banda, és la història d’un barri obrer i combatiu: creació, daltabaixos i lluites dutes a terme per part dels seus habitants.

D’una altra, hi ha un recorregut per la història del club des de la seua creació, lligada al barri. Però no només del club, els autors ens aporten dades sobre la creació de la Bundesliga i dels campionats predecessors, tot perfectament contextualitzat dins dels fets que ocorrien amb el pas de les dècades.

Una vertadera línia del temps amb la creació del Fussball-Club Sankt Pauli i el seu lligam amb la idiosincràsia del barri que va arrelar a la graderia de Millerntor fins a assolir una identitat inconfusible arreu del món.

Amb aquesta obra entenem com el club esdevé un fenomen de culte malgrat la seua mancança d’èxit al terreny esportiu (actualment malda per romandre a la 2. Bundesliga, la segona divisió alemanya).

Al llibre també és explícit el binomi música i futbol arran de la importància del punk com a "banda sonora" del barri. Binomi ja destacat des del pròleg, en què el Xavi Sarrià, vocalista dels Obrint Pas, explica alguns dels fets viscuts al barri. No oblidem que el grup valencià va oferir més d’un concert allà. El pròleg el completen la Guida Maymó i el Deniz Naki (exjugadors dels equips femení i masculí respectivament). Tothom coincideix en el fet que el Sankt Pauli no és un club com la resta.

Sense cap mena de dubte, ens trobem davant d’una obra fonamental que ens endinsa en la resistència, la solidaritat i la lluita antifeixista d’aquest barri d’Hamburg. 

Gràcies a la faena del Carles Viñas i del Natxo Barrau ens traslladem al cor de Sankt Pauli i del Sankt Pauli, un viatge que paga molt la pena!

Referència: Viñas, Carles i Natxo Parra (2017), Sankt Pauli. Un altre futbol és possible. Manresa, Tigre de Paper Edicions, 312 ps.
Portada de l'edició en català del llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada